News / Food Trends 2023

Deliveroo onthult top 100 van meest populaire gerechten wereldwijd: pita chawarma is dé winnaar

21 December 2022 – Het meest bestelde gerecht van 2022 in België is de poké bowl

Nu we 2022 allemaal achter ons laten, is het tijd om vooruit te blikken. Het komende jaar belooft een culinair topjaar te worden volgens Deliveroo. Terwijl we in 2022 nog allemaal verlekkerd waren op pita en poké bowls, gooien we het in 2023 over een andere boeg en kiezen we voor vis in blik, dadels en Filipijnse ube. Ontdek welke food trends we in het nieuwe jaar kunnen verwachten.

1. Als een vis in het water Vis in blik, ofwel, tinned fish, belooft dé trend van 2023 te worden. De sardientjes, anchovis en makreel in blik maken een opmars in foodieland en zijn, mede dankzij TikTok, het lievelingetje van online food cultuur. De vrolijke, fotogenieke verpakking van de zoutige visjes draagt zeker bij aan de populariteit op social media, maar in tijden van crisis, blijkt vis in blik ook een goedkoper alternatief dan hun andere zwemmende vrienden.

Tip: Cocagne Sardines bij Carrefour in Antwerpen, Aalst, Brussel, Charleroi, Dendermonde, Gent, Luik, Brugge, Hasselt, Louvain-La-Neuve, Leuven, Mechelen, Bergen, Roeselare & Turnhout.

2. Culinair toerisme Ook in 2023 blijven we, na een lange tijd van beperkingen, de drang voelen om andere horizonten te verkennen. Gevolg hiervan is dat steeds meer mensen zelfs foodreizen plannen, waarbij ze specifiek naar een bestemming reizen om er de gastronomie te ontdekken of een restaurant te bezoeken dat al lang op het lijstje staat. Dankzij Deliveroo hoef je het echter niet meteen té ver te zoeken, met een uitgebreid aanbod aan wereldkeukens zoals Libanees, Peruviaans of Indish.

Tip: Libanees bij My Tannour in Brussel, Peruviaans bij Wuakmole in Brugge en Indisch bij Tandoori in Luik.

3. Nature’s candy: dadels Dadels kennen een lange geschiedenis en werden reeds gegeten door de bewoners in het oude Mesopotamië. Hun naam “nature’s candy” doet deze vrucht alle eer aan, behalve dat ze, in tegenstelling tot gewoon snoep, tal van gezondheidsvoordelen hebben. Zo zitten deze gedehydrateerde vruchten boordevol antioxidanten én bevorderen ze de darmflora en botstructuur. Allen aan de dadels dus, in 2023.

Tip: Bio vegan dadel banaan cake bij Da Mama - Local Deli in Antwerpen en dadels bij Carrefour in Antwerpen, Aalst, Brussel, Charleroi, Dendermonde, Gent, Luik, Brugge, Hasselt, Louvain-La-Neuve, Leuven, Mechelen, Bergen, Roeselare & Turnhout.

4. Hét ingredient van 2023 Forbes kroonde Ube nu al tot “Hét Ingredient van 2023”. Daar heeft de unieke smaak, geschiedenis en prachtige kleur zeker mee te maken. Bovendien dient ube ook als plantaardig functioneel voedsel, wat het de meest voedzame en heerlijke, paarse belofte maakt voor 2023. Ube kent zijn oorsprong in de Filipijnen, waar de paarse yam al meer dan vier eeuwen een centrale rol speelt en voor veel Filipino’s een smaak van thuiskomen blijft.

Tip: Wie deze paarse specialiteit graag thuis proeft, kan dat verwerken in zowel kleverige, gebakken en melkachtige vormen zoals cake, pancakes of iced lattes.

5. Boards, boards, boards Dat TikTok de plek is waar de nieuwste trends tegenwoordig geboren worden, weten we ondertussen allemaal. Een van die trends zijn de verschillende “boards” en hate it or love it, maar de boards zijn niet meer weg te denken uit foodieland. Het startte allemaal met het über populaire “butter board”, waarbij je gezouten boter over een houten plak smeert en die garneert met rozemarijn, ui en andere kruiden, maar ondertussen zijn er talloze variaties om van te smullen. Laat je in 2023 dus verleiden door een plankje vol dulce de leche, cottage cheese of Ben & Jerry’s.

Tip: ga zelf aan de slag met gezouten boter of cottage cheese bij Carrefour in Antwerpen, Aalst, Brussel, Charleroi, Dendermonde, Gent, Luik, Brugge, Hasselt, Louvain-La-Neuve, Leuven, Mechelen, Bergen, Roeselare & Turnhout of Ben & Jerry’s uit de Magnum and Ben & Jerry’s Store in Brugge, Antwerpen, Gent en Brussel.

Bronnen:

Back to our newsroom

View more news articles